Deser z kaszy jaglanej z granatami

Jolanta
Desery
19.06.2015 6:26
Deser z kaszy jaglanej z granatami

Nie wzorowałam się na żadnym przepisie, wykorzystałam jedynie moje wieloletnie doświadczenie przygotowywania serników na zimno i sposoby przygotowywania potraw z kaszą jaglaną, doszły do tego też wspomnienia słodkich deserów z kaszą z mojego dzieciństwa. szklanka wrzącego mleka 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli 150 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 3 łyżki ekstraktu waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody 2 owoce granatu sok z limonki 50 g czekolady do dekoracji Do rondelka z wrzącym mlekiem i wodą wsypujemy kaszę, dodajemy szczyptę soli. Deser ten wygląda jak sernik na zimno, chociaż nie ma z nim nic wspólnego, gdyż w składnikach nie ma ani grama sera. A akcji bierze wielu blogerów i w tym tygodniu natkniecie się na wiele słodkich przepisów z kaszy jaglanej, gryczanej lub jęczmiennej! Do misy blendera ze zmiksowaną kaszą dodajemy śmietankę, jogurt, cukier, ekstrakt waniliowy, sok z połowy limonki i sok z granatów. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, do miękkości kaszy, jednocześnie płyn powinien odparować, co jakiś czas mieszamy aby kasza się nie przypaliła, szczególnie pod koniec gotowania. Przepis ten przygotowałam specjalnie na wydarzenie o słodkim tytule Blogerzy słodzą kaszę i blogowej akcji na blogu u Klaudyny Hebdy Kasza jaglana na słodko. Jeśli kolor nie będzie zbyt intensywny to można wykorzystać 1-2 łyżki soku z buraka. Deser z kaszy jaglanej i granatami będzie dla wielu wielkim, pozytywnym zaskoczeniem. A gdy wstawiłam zdjęcie tego deseru w portalu społecznościowym, to jego amarantowy kolor wzbudził zachwyt na Facebooku 😉 Składniki na masę jaglaną: 1szklanka kaszy jaglanej 1 Deser został przygotowany z kaszy jaglanej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/desery/deser-kaszy-jaglanej-granatami/