Tulipan z brzoskwiniami

Ewelina
Ciasta
18.06.2015 9:26
Tulipan z brzoskwiniami

Składniki

Ciasto:

2,5 szkl mąki

2 szkl cukru

7 jajek

1,5 kostki margaryny

8 łyżek oleju

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1/3 szkl maku

kisiel cytrynowy

kisiel wiśniowy

Masa:

1/2l śmietanki 30%

galaretka wiśniowa

2 łyżki cukru pudru

2/3 puszki brzoskwiń

Dekoracja:

galaretka wiśniowa

Przepis

Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka a następnie na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do kolejnych mak, kisiel cytrynowy i wiśniowy. Blaszkę (21x21cm) posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto nakładać na przemian a następnie widelcem przemieszać. Piec w 170 stopniach do tzw suchego patyczka, ostudzić. 1 galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.

Masa: Galaretkę rozpuścić w szkl gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać płynną galaretkę, wymieszać. Ok 1 szkl masy odłożyć. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i wymieszać z resztą masy. Ciasto przekroić na pół, nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Wylać masę z brzoskwiniami, nałożyć drugą warstwę ciasta i posmarować odłożoną masą. Zastygniętą galaretkę drobniutko pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną