Składniki
Ciasto:
2,5 szkl mąki
2 szkl cukru
7 jajek
1,5 kostki margaryny
8 łyżek oleju
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl maku
kisiel cytrynowy
kisiel wiśniowy
Masa:
1/2l śmietanki 30%
galaretka wiśniowa
2 łyżki cukru pudru
2/3 puszki brzoskwiń
Dekoracja:
galaretka wiśniowa
Przepis
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka a następnie na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do kolejnych mak, kisiel cytrynowy i wiśniowy. Blaszkę (21x21cm) posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto nakładać na przemian a następnie widelcem przemieszać. Piec w 170 stopniach do tzw suchego patyczka, ostudzić. 1 galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
Masa: Galaretkę rozpuścić w szkl gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać płynną galaretkę, wymieszać. Ok 1 szkl masy odłożyć. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i wymieszać z resztą masy. Ciasto przekroić na pół, nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Wylać masę z brzoskwiniami, nałożyć drugą warstwę ciasta i posmarować odłożoną masą. Zastygniętą galaretkę drobniutko pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.