0,5 kg mąki krupczatki 4 żółtka 6 łyżek cukru szczypta soli 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml gęstej śmietany 2,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety) 1/2 cytryny 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżki cynamonu Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka i przykryć drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec około 1h. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, masło starte na tarce o grubych oczkach i śmietanę.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/01/jabecznik.html