- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Składniki:
kasza jaglana – 150 g
brokuły – 1 średnia główka
jajo – 1 sztuka
otręby owsiane – 3 łyżki
sezam – 2 łyżki
olej rzepakowy – łyżka
koperek świeży
pieprz, sól, odrobina mielonej gałki muszkatołowej
sos czosnkowy: jogurt naturalny grecki + czosnek + koperek świeży
Przepis
Kaszę jaglaną zalać 3 razy większą ilością wody, ugotować i ostudzić. Brokuły ugotować i zblendować. Kasze wymieszać z brokułami, dodać jajko, otręby, sezam, koperek i przyprawy, dokładnie wymieszać. Dłońmi formować niewielkie kotleciki i układać na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety delikatnie posmarować olejem (najlepiej za pomocą pędzelka). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Kotlety podawać z sosem czosnkowym.