Kotlety jaglano-brokułowe

Marta
Obiad
17.02.2016 16:32
Kotlety jaglano-brokułowe
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Składniki:

kasza jaglana – 150 g

brokuły – 1 średnia główka

jajo – 1 sztuka

otręby owsiane – 3 łyżki

sezam – 2 łyżki

olej rzepakowy – łyżka

koperek świeży

pieprz, sól, odrobina mielonej gałki muszkatołowej

sos czosnkowy: jogurt naturalny grecki + czosnek + koperek świeży

Przepis

Kaszę jaglaną zalać 3 razy większą ilością wody, ugotować i ostudzić. Brokuły ugotować i zblendować. Kasze wymieszać z brokułami, dodać jajko, otręby, sezam, koperek i przyprawy, dokładnie wymieszać. Dłońmi formować niewielkie kotleciki i układać na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety delikatnie posmarować olejem (najlepiej za pomocą pędzelka). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Kotlety podawać z sosem czosnkowym.