Jogurtowiec z galaretkami

Ewelina
Ciasta
16.06.2015 10:25
Jogurtowiec z galaretkami

cukru 1/2- 3/4 op. żelatyny w zależności od tego czy chcemy mniej lub bardziej zwartą masę ( 50 g żelatyny starcza na 2-2,5 litra płynu) 5 galaretek o różnych kolorach – Winiary Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę lodu i studzimy (można to zrobić dzień wcześniej). Chłodną, lekko tężejącą masę mleczną mieszamy z jogurtem również za pomocą trzepaczki, masa stanie się wtedy gładka,wlewamy 1/3 masy do formy (podłużna keksówka) wrzucamy kawałki kolorowych galaretek i zalewamy tak kilka warstw, staramy się aby kolory galaretek były wymieszane. Można tym sposobem przygotować deser z samej śmietanki, lub zrobić sernik na zimno z galaretkami. W rondelku zagotowujemy resztę mleka, śmietankę i cukier, dodajemy napęczniałą żelatynę, podgrzewamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści, mieszamy cały czas trzepaczką, aby nie było grudek. Rozpuszczałam galaretki w 300 ml wrzącej wody, ta ilość jest optymalna, każdą umieściłam w osobnej miseczce, zostawiamy do zastygnięcia. Polecam np.: do wykonania tego torcika mini deseru cytrynowego mini deseru z truskawkami deser jogurtowy z truskawkami Składniki: 400 ml mleka 100 ml śmietanki 30% 2 x op. 400-500 g jogurtu greckiego 1/2 szkl. Jeśli ktoś uważa, że jogurtowiec jest za mało słodki to może go dosłodzić, wg mnie jest wystarczająco słodki. Przykrywamy jogurtowiec folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby deser całkowicie stężał.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/desery/jogurtowiec-z-galaretkami/