Składniki: 4 plastry schabu wieprzowego 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta cukru pudru sól i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku świeża natka pietruszki Przygotowanie: Do zamarynowania mięsa przygotowujemy marynatę z oleju, musztardy, octu winnego, oraz odrobiny cukru pudru, soli i pieprzu. Mięso nabijamy na (wcześniej namoczone w wodzie) patyczki do szaszłyków, tworząc jakby fale i smażymy na patelni grillowej kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią, w trakcie grillowania możemy jeszcze smarować szaszłyki resztkami marynaty. Mięso na szaszłyki krojone jest w długie paski i w formie harmonijki nabijane jest na patyczki do szaszłyków, wizualnie wygląda to efektowniej i mięso lepiej się dopieka na patelni grillowej. Szaszłyki ze schabu są aromatyczne i smaczne, nabite zostały na patyczki w sposób charakterystyczny dla kuchni wschodniej, gdyż tak przygotowuje się satay’e z drobiu. Polecam nasz sprawdzone przepisy z grilla, a szczególnie szaszłyki z kurczaka/ Satay z kurczaka Szaszłyki ze schabu są bardzo smaczne i warte ponownego przygotowania.