Panna Cotta klasyczna z truskawkami

Jolanta
Desery
11.06.2015 17:36
Panna Cotta klasyczna z truskawkami

Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta Smacznego Składniki: - 100 ml mleka - 400 ml śmietany kremówki 30 % lub 36% - 50 g domowego cukru waniliowego - 3 łyżeczki żelatyny - 2 łyżki wody Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy aby napęczniała. Mus truskawkowy: 8 dużych truskawek 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka octu balsamicznego Wszystkie składniki przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy, jeśli ktoś chce mus idealnie gładki może przetrzeć go przez sitko, ale ja pominęłam ten etap. kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami na kefirze (light) Aby wyjąć panna cottę z foremek, zanurzamy je na kilka chwil w bardzo gorącej wodzie. Ale kto mu się oprze, może pora zerwać z tradycją i zamiast sernika, czy babki przygotować ten deser? Przygotowujemy 2 foremki 250 ml lub 4 foremki o pojemności 125 ml, przelewamy do nich tężejącą panna cottę. Wiem, wiem lada moment jest Wielkanoc a ja tu wyskakuje z włoskim deserem Panna Cotta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/desery/panna-cotta-klasyczna/