Sernik nowojorski Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Składniki na spód ciasta na styropian: 1 szklanka mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny Przygotowanie ciasta: Mieszamy suche składniki w misie robota, dodajemy żółtka, cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Składniki na masę śmietankową: 2 op. po 330 g kwaśnej śmietany 18 % (np. Mleczna dolina) 100 g wiórków kokosowych 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie masy na sernik śmietankowy z wiórkami kokosowymi: Ostatnio pokazywałam mój przepis na czekoladowy styropian przygotowany na jogurcie greckim, który smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. Pierwszą część ciasta ścieramy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach 25 x 25 cm i podpiekamy w piekarniku 10 minut w temp. 180 stopni, wyjmujemy i studzimy. . Na powierzchni masy śmietanowej rozrzuciłam trochę świeżych malin, wyglądają jak kropelki krwi na śnieżnobiałej strukturze tego ciasta. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczków i zamrażamy aby łatwo je się tarło na tarce. Na powierzchni rozsypujemy trochę świeżych malin i na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Styropian posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki, możemy też wykroić ciasto specjalnymi obręczami, aby miało okrągły kształt i udekorować je malinami. Ja go piekłam, ale przepisu na blogu nie było, teraz to nadrabiam, gdyż to ciasto jest warte pokazania, mimo, że teraz większość osób piecze jagodzianki. Czekam na Wasze opinie o tym cieście, ja go uwielbiam 🙂 Styropian (ciasto) z malinami.