Składniki : 2 szklanki czarnych porzeczek 1 łyżka cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 36% białko z 1 jajka mrożone owoce listki mięty Przygotowanie: Czarne porzeczki myjemy, obieramy z szypułek i odcedzamy na durszlaku. Semifreddo porzeczkowe nie jest za słodkie, jest lekkie i orzeźwiające, ten deser jest idealny na każdą okazję, wygląda i smakuje znakomicie. Ten deser zawsze przygotowuję z najlepszych składników, najlepiej ze śmietany od dużej zawartości tłuszczu, ja stosuję tą o 36 % zawartości tłuszczu, gdyż tłuszcz jest przekaźnikiem smaku. Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) będzie ozdobą stołu, bo nie tylko jest pyszne, ale ten deser również wygląda bardzo apetycznie. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru na sztywno, dodajemy ubite białko i jeszcze miksujemy na najniższych obrotach około minuty. Odkąd zrobiłam sama moje pierwsze semifreddo, czyli owocowy deser lodowy, to przyrzekłam sobie, że będę je robić regularnie. polecam je przygotowywać samodzielnie, wtedy wiemy co w naszym deserze jest w środku. Kroimy deser w plastry i przekładamy na talerz.