Składniki: na ciasto: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 4 łyżki oleju 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml nadzienie: 250 g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Ciasto przygotowuję mechanicznie. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, połowę ubitego białka mieszamy z truskawkami i wykładamy na ciasto. Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Każdego roku, gdy przychodzi sezon truskawkowy przygotowuję różne ciasta, w tym obowiązkowo na naszym stole musi się znaleźć ciasto z truskawkami i bezą na kruchym spodzie. Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto na Tartaletki z musem czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale zastępuje masło, nie wpływając negatywnie na smak ciasta. Polecam Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym. Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika 🙂 Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i podpiekamy 10 minut, aż ciasto straci surowość.