Składniki
0,5 średniej kapusty pekińskiej
1 czerwona słodka papryka
1 średni ogórek
10 pomidorków koktajlowych
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
Sos:
sok z połowy cytryny
5-6 łyżek oleju rzepakowego
5-5 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
0,5 płaskiej łyżeczki ciemnego cukru (lub miodu)
1 spory ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Przepis
Kapustę pekińską siekam w bardzo cieniutkie paseczki, podobnie paprykę. Ogórka (bez obierania) kroję wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki. W plasterki siekam także łodygi selera i cebulę, pomidorki kroję na pół. Wszystkie składniki przekładam do miski, dokładnie mieszam.
Przeciskam czosnek przez praskę. Składniki sosu energicznie mieszam w zakręconym słoiku, aż do rozpuszczenia się soli i cukru (olej warto dodać na końcu, po połączeniu się reszty składników). Dodaję sos do warzyw, dokładnie mieszam, odstawiam na kilka minut.
Przepis autorski.