Surówka do grilla

Ewelina
Sałatki
08.06.2015 9:03
Surówka do grilla

Składniki

0,5 średniej kapusty pekińskiej

1 czerwona słodka papryka

1 średni ogórek

10 pomidorków koktajlowych

2 łodygi selera naciowego

1 czerwona cebula

Sos:

sok z połowy cytryny

5-6 łyżek oleju rzepakowego

5-5 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej

0,5 płaskiej łyżeczki ciemnego cukru (lub miodu)

1 spory ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

Przepis

Kapustę pekińską siekam w bardzo cieniutkie paseczki, podobnie paprykę. Ogórka (bez obierania) kroję wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki. W plasterki siekam także łodygi selera i cebulę, pomidorki kroję na pół. Wszystkie składniki przekładam do miski, dokładnie mieszam.

Przeciskam czosnek przez praskę. Składniki sosu energicznie mieszam w zakręconym słoiku, aż do rozpuszczenia się soli i cukru (olej warto dodać na końcu, po połączeniu się reszty składników). Dodaję sos do warzyw, dokładnie mieszam, odstawiam na kilka minut.

Przepis autorski.