ROLADKI SCHABOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Krzysztof
Obiad
02.12.2014 18:50
ROLADKI SCHABOWE Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Przepis

SKŁADNIKI :

6 kotletów schabowych bez kości

30-40 dkg kapusty kiszonej

kilka suszonych grzybków, namoczonych wcześniej w wodzie

1 mała cebula, drobno pokrojona

2 -4 łyżki oleju

sól, pieprz i słodka papryka w proszku

1 łyżka mąki + trochę do zagęszczenia sosu

PRZYGOTOWANIE :

Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, dobrze odcedzamy lub wyciskamy i drobno kroimy.

Grzybki wcześniej namoczone w wodzie (około 1-2 szklankami ) zagotowujemy, odcedzamy ( wody z grzybów nie wylewamy ponieważ zrobimy z niej sos), drobno kroimy lub mielimy.

Na patelni, na oleju podpiekamy cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę i grzybki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszając chwilkę smażymy aż płyny odparują. Farsz przekładamy do miseczki.

Schab ubijamy cienko, doprawiamy lekko solą, pieprzem i papryką.

Na każdy kotlet nakładamy dużą łyżkę farszu, zwijamy, spinamy roladki wykałaczką.

Roladki posypujemy mąką, przekładamy na patelnię z odrobiną oleju, podpiekamy 2-3 minuty z każdej strony.

Do rolad wlewamy wywar z grzybów, gotujemy około 15 minut. Roladki przekładamy do miseczki, wyciągamy wykałaczki.

Sos zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną z wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ewentualnie jarzynką.

Na talerz układamy roladę, ziemniaki, polewamy sosem, podajemy z surówką.