Przepis
SKŁADNIKI :
6 kotletów schabowych bez kości
30-40 dkg kapusty kiszonej
kilka suszonych grzybków, namoczonych wcześniej w wodzie
1 mała cebula, drobno pokrojona
2 -4 łyżki oleju
sól, pieprz i słodka papryka w proszku
1 łyżka mąki + trochę do zagęszczenia sosu
PRZYGOTOWANIE :
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, dobrze odcedzamy lub wyciskamy i drobno kroimy.
Grzybki wcześniej namoczone w wodzie (około 1-2 szklankami ) zagotowujemy, odcedzamy ( wody z grzybów nie wylewamy ponieważ zrobimy z niej sos), drobno kroimy lub mielimy.
Na patelni, na oleju podpiekamy cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę i grzybki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszając chwilkę smażymy aż płyny odparują. Farsz przekładamy do miseczki.
Schab ubijamy cienko, doprawiamy lekko solą, pieprzem i papryką.
Na każdy kotlet nakładamy dużą łyżkę farszu, zwijamy, spinamy roladki wykałaczką.
Roladki posypujemy mąką, przekładamy na patelnię z odrobiną oleju, podpiekamy 2-3 minuty z każdej strony.
Do rolad wlewamy wywar z grzybów, gotujemy około 15 minut. Roladki przekładamy do miseczki, wyciągamy wykałaczki.
Sos zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną z wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem ewentualnie jarzynką.
Na talerz układamy roladę, ziemniaki, polewamy sosem, podajemy z surówką.