Przepis
Składniki:
1 kg truskawek
1 kg cukru
sok z 1/2 cytryny
gałka masła
6 słoików
Dzień przed planowanym robieniem dżemu oczyść i rozpołów truskawki. Usuń wszelkie bruzdy i trzonki truskawek.
Włóż truskawki do dużej miski. Dodaj połowę cukru. Zmieszaj ostrożnie truskawki z cukrem. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.Wyjmij truskawki z lodówki i wsyp je do garnka razem z sokiem, który się wytworzył. Dodaj pozostałe pół kilo cukru i sok z cytryny.
Mieszaj na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści.Doprowadź truskawki do wrzenia. Gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje. Może to potrwać około pół godziny.Jeśli masa jest gotowa zakręć ognień. Dodaj masło i mieszaj, aby się rozpuściło. Zbierz pianę, która się utworzyła.Pozostaw dżem, aby troszkę wystygł. Na przykład na dziesięć minut.Zamieszaj dżem. Powoli nakładaj go do słoików.Dobrze dokręć zakrętki. Zakręć je, gdy dżem jest jeszcze ciepły. Przechowuj w zacienionym miejscu.