Składniki
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
100 g masła
1/4 szklanki cukru pudru
Sos śmietankowy:
130 g serka śmietankowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki cukry
1 łyżeczka soku z cytryny
Sos z truskawek
1 szklanka truskawek,rozgniecionych widelcem
3 łyżki cukru lub innego słodziku
1 łyżka mąki kukurydzianej
Przepis
Ciasto;
Z podanych składników zagnieć ciasto,uformuj kule,rozwałkuj i lekko ponakłuwać widelcem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 165 C przez ok 15 minut.
Gotowy spód odstaw by ostygł.
Sos I:
Podane składniki przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.Wyłóż na wystudzone ciasto i rozsmaruj.
Sos II:
Sos truskawkowy :
Podane składniki przełóż do rondelka i wymieszaj.Gotuj na wolnym ogniu aż truskawki zgęstnieją. Ostudź,przełóż na rozsmarowany wcześniej sos śmietankowy i rozsmaruj.
Dodatkowo:
kilka truskawek na wierzch,mogą być pokrojone w kostkę lub na połówki.Wszystko zależy od Was.