Składniki
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl maki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa:
660ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
2 łyżki cukru pudru
1/2 szkl gorącego mleka
2 czubate łyżki żelatyny
Wykończenie:
330ml śmietanki 30%
2 śmietan fixy
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
1 łyżka cukru pudru
1/2 tabl. czekolady mlecznej
300-400g truskawek
Przepis
Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 2 części.
Przed ubijaniem śmietankę i misę miksera dobrze schłodzić. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno, dodając do niej cukry i ciepłą żelatynę. Dobrze wymieszać. Truskawki opłukać (kilka odłożyć do dekoracji), osuszyć, obrać i pokroić na połówki. Wymieszać z masą. Spodni biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem cukru, włożyć do tortownicy. Wylać masę z truskawkami i przykryć drugim biszkoptem. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki na godzinę.
Śmietankę ubić z cukrami i śmietan fixem. Z tortu zdjąć obręcz, napączować górny biszkopt i całość dowolnie udekorować śmietanką. Czekoladę zetrzeć na tarce, obsypać boki i wierzch tortu. Na środku ułożyć truskawki.