Tarta z budyniem i jabłkowymi różyczkami

Dagmara
Ciasta
26.05.2015 13:50
Tarta z budyniem i jabłkowymi różyczkami

Składniki na spód: 125 g masła 70 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 100 g drobno posiekanych migdałów 150 g mąki pszennej Składniki na nadzienie: 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki 3 żółtka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 400 ml mleka 100 ml białego wina półwytrawnego Zaczynamy od przygotowania spodu: masło ucieramy z cukrem pudrem, Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko, aromat waniliowy, skórkę pomarańczową, migdały i mąkę w 3 partiach. Wkładamy do piekarnika na 50 minut (pieczemy 35 minut w trybie góra-dół, a następnie 15 minut sam dół). Garnek stawiamy na kuchence i na średnio-dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając - masa powinna nam zgęstnieć do konsystencji budyniu. W między czasie przygotowujemy nadzienie: w garnku umieszczamy cukier i mąkę, dodajemy żółtka i aromat waniliowy, mieszamy. Dodatkowo: 5 jabłek 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby nie utworzył się kożuch. 3. Jabłka myjemy i osuszamy. Z tej okazji życzę wszystkim Mamom słodkiego, długiego życia, zdrowia i pociechy ze swoich dzieci, także tych dorosłych :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/05/tarta-z-budyniem-i-jabkowymi-rozyczkami.html