łyżka oliwy Sos śmietanowy: 1 biała cebula lub 2-3 szalotki 200 ml śmietany kremówki 30-36% 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa świeżo mielony biały pieprz sól do smaku odrobina oleju do smażenia Dodatkowo: 1 niecały pęczek szparagów 150 g sera koziego garstka podprażonych płatków migdałowych garstka świeżego posiekanego tymianku PRZYGOTOWANIE Ciasto na pizzę Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i (jeśli używasz) suchymi drożdżami. SKŁADNIKI Ciasto na pizzę: 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała) 150 ml letniej wody 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych) 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 1 😀 Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Zagniatamy ciasto, aż będzie cudownie elastyczne, a następnie odkładamy na 1.5-2h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jednym z moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Następnie wzdłuż układamy szparagi jak na zdjęciach i całość posypujemy obficie pokruszonym kozim serem oraz tymiankiem. Po cieście rozprowadzamy sos śmietanowy, zostawiając 1-2 cm wolnego miejsca na brzegach. Uważam, że sezon na szparagi nie może się bez tego dania obyć. Szparagi Szparagi gotujemy w lekko osolonym wrzątku al dente (ok. 3-5 minut). Sos śmietanowy Cebulę (bądź szalotki) drobno siekamy i lekko przysmażamy na rozgrzanym oleju. Wstawiamy do nagrzanego do 260°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż pizza się cudownie zarumieni.