😉 Odwrócone ciasto ananasowe Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Wierzch: 30 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru trzcinowego (polecam muscovado) 1 puszka ananasów (około 10 plasterków) garść wiśni kandyzowanych lub w syropie (oryginalnie maraschino) Ciasto: 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 100 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego (polecam muscovado) 2 całe jajka 100 g kwaśnej śmietany 18% PRZYGOTOWANIE Naczynie żaroodporne lub foremkę o średnicy 21-23 cm posmaruj masłem i posyp obficie cukrem trzcinowym. W 1925 roku wspomniana wcześniej firma ogłosiła konkurs na przepisy z ananasem i spośród 60 tysięcy przepisów aż 2,5 tysiąca stanowiły receptury na upside-down pineapple cake. Gorąco polecam je zarówno latem, jak i o dowolnej porze roku, bo w końcu na ananasa w puszce nie ma konkretnego sezonu. Po upieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia, a po około 30 minutach obróć je do góry dnem na, serwując na talerzu. Za początek jego powstania odpowiada założenie w 1901 roku Hawaiian Pineapple Company przez Jima Dole, który spopularyzował sprzedaż ananasów w puszkach na terenie całych Stanów Zjednoczonych. Chociaż same odwrócone ciasta były popularne już o wiele wcześniej w Europie, kiedy to można było je przygotować na patelni bez konieczności posiadania pieca. Odwrócone ciasto ananasowe jest bardzo delikatne, maślane i cudownie nasączone karmelowym syropem, który spływa do wnętrza ciasta od razu po jego wyjęciu na talerz. 😉 A gdy już je upieczecie, koniecznie obejrzyjcie ten przezabawny fragment Desperate Housewives, w którym Gaby daje popis swoich kulinarnych zdolności, piekąc odwrócone ciasto ananasowe dla Carlosa. To sprawiło, że w latach 50. i 60. odwrócone ciasto ananasowe stało się sztandarowym wypiekiem wszystkich amerykańskich gospodyń. Dodatkowo wspaniale się prezentuje, jak na fakt, że jego przygotowanie zajmuje około kwadransa. Poza Stanami Zjednoczonymi bardzo popularne jest również w Brazylii, gdzie nazywa się bolo de abacaxi. Część z nich możesz przekroić na połówki i wyłożyć nimi boki foremki.