Składniki: 250 ml mleka 200 g masła 600 g mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko 30 g świeżych drożdży 250 g twarogu półtłustego Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Pozostałe masło pokroić na płatki i rozłożyć na cieście, a następnie posypać dwoma łyżkami cukru. Do miski przesiać mąkę,wlać ciepłe mleko,dodać starty na tarce twaróg,jajko, cukier oraz wyrośnięte drożdże. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Piec w 200 stopniach C około 30 minut na złoty kolor.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/03/ciasto-maslane.html