Polecam SZASZŁYKI ( 5 sztuk): - 1 kostka bio tofu wędzonego lub marynowanego w sosie Tamari firmy Polsoja (250g) - 1/2 świeżego ananasa (ważącego 1,5 kg) - 1 zielona papryka - 1 czerwona papryka Ramiro lub zwykła - 3 szalotki - świeża kolendra ( do posypania) SOS: - 1 bardzo miękkie awokado - 1/2 szklanki wody - sok z 1 limonki - 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - odrobina świeżej kolendry (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Jeśli używamy tofu wędzonego, najlepiej jest je zamarynować chwilę w sosie sojowym. SKEWERS (5 pieces): - 1 block of smoked tofu or marinated tofu (250g) - 1/2 fresh pineapple (1,5 kg whole weight) - 1 green bell pepper - 1 red Ramiro pepper or regular red pepper - 3 shallots - fresh coriander (for garnish) SAUCE: - 1 very soft avocado - 1/2 cup water - juice of 1 lime - 1/2 tsp pink himalayan salt - 1/2 tsp ground black pepper - a handful of fresh cilantro (optional) PREPARATION: If you use smoked tofu, it is best to marinate it in soy sauce. Pour 3 tbsp soy sauce over, cover the dish with a cling film and put it in the fridge for 1 hout, turn over tofu cubes after 30 minutes and add ore soy sauce if necessary. Polewamy sosem sojowym (3 łyżki), zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, po 30 minutach przewracamy kostki na drugą stronę i dolewamy sosu jeśli trzeba. Jest to wyborny posiłek, którym możemy się też zajadać w domu, kiedy pogoda nie dopisuje na grillowanie w plenerze. If you use marinated tofu you can skip this step. Peel the pineapple and cut it into cubes the same size as tofu. Składniki na sos (oprócz kolendry) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Wyjmujemy je z paczki, odsączamy z wody, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do głębokiego naczynia z płaskim dnem. Zaczynając od prostych warzyw i owoców, na grillu lądują burgery, tofu, kiełbaski, tempeh czy seitan. Obieramy ananasa i kroimy go w kostkę takiej samej wielkości jak tofu. Szaszłyki grillujemy na grillu lub smażymy na patelni (grillowej lub zwykłej). VEGAN SKEWERS WITH TOFU AND PINEAPPLE Co weganie przygotowują na grilla? Ale nie takie zwykłe, bo wśród warzyw i tofu skwierczy słodki ananas, który niezwykle urozmaica ich smak. Jeśli używamy tofu marynowanego w sosie Tamari, krok ten pomijamy. Szalotki obieramy i kroimy w krążki lub na połówki wzdłuż. Jeśli organizujemy ognisko to nie można nie upiec w nim cebuli czy ziemniaków. Starting with simple vegetables and fruits, you can grill burgers, tofu, sausages, tempeh or seitan. Stanowi doskonały kontrapunkt dla słonego tofu i nadaje niezwykłej słodyczy i świeżości całemu daniu. Polecam smażyć je w oleju kokosowym, który dodatkowo wzbogaca ich aromat. Do tego kremowy sos z awokado, który jest banalnie prosty do zrobienia.