Klopsiki w młodej kapuście

Ewelina
Obiad
18.05.2015 6:41
Klopsiki w młodej kapuście

Składniki

klopsiki:

800 - 900 gramów łopatki wieprzowej lub karczku

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

2 jaja

2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1/4 łyżeczki słodkiej papryki

mąka pszenna do obtaczania pulpetów, około 1/3 szklanki

dodatkowo:

2 małe główki młodej kapusty

2 średnie marchewki

sól

pieprz

4 ziarenka ziela angielskiego

1 małe laurowe liście

2 - 3 szczypty kminku (jeśli ktoś lubi)

duży pęczek koperku

zasmażka:

3 kopiaste łyżki masła

1 kopiasta łyżka mąki pszennej

Przepis

Mięso i bułeczki mielimy na średnich oczkach, wbijamy dwa jaja, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną cebulę, przyprawy, dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (ostatecznie ma zostać lekko klejąca).

Z masy zwilżonymi dłońmi odrywamy małe kawałki, formujemy pulpeciki wielkości średniej śliwki, każdy obtaczamy w mące pszennej.

Marchewki obieramy i kroimy na plasterki.

Do dużego garnka wlewamy około 1,5 - 2 litrów wody (ma lekko przykryć pulpety), wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, dodajemy około 1/5 łyżeczki soli, zagotowujemy, wrzucamy pulpeciki i pokrojoną marchewkę, zagotowujemy, zbieramy szumy, które utworzyły się na powierzchni. Garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez około 15 minut.

W tym czasie z kapust wycinamy głąby i kroimy je średnio grubo.

Po około 15 minutach pulpeciki przekładamy do miski (jeśli wyjmie nam się cześć marchewki, a część zostanie, to nic).

Do pozostałego wywaru wrzucamy kapustę (jeśli wywaru zostało nam sporo możemy go w tym momencie lekko odlać) i ewentualnie kminek, gotujemy około 10 minut.

Potem do kapusty dorzucamy klopsiki i często, ale delikatnie mieszając (łatwo może się przypalić) całość gotujemy około 10 - 15 minut.

Masło rozgrzewamy na patelni, kiedy się roztopi wrzucamy mąkę i energicznie mieszając zasmażamy około 2 minut.

Tłuszcz przelewamy do kapusty, zagotowujemy, wrzucamy posiekany koperek, doprawiamy finalnie solą i czarnym pieprzem, gotowe !