Składniki
8 szt. zielonych szparagów
8 kromek chleba żytniego
50 g startego sera parmezan
2 łyżki twarożku (Mój ulubiony)
pęczek natki pietruszki (ewentualnie 2 łyżki suszonej)
1 jajko
Przepis
Szparagi opłukałam i odcięłam zdrewniałe końcówki.
Z każdej kromki chleba odkroiłam skórkę a następnie spłaszczyłam wałkiem i posmarowałam twarożkiem. Na brzegu każdej kromki ułożyłam po jednym szparagu i zwinęłam całość tworząc roladkę.
W misce wymieszałam parmezan i bardzo drobno posiekana pietruszkę.
Do drugiej miski wbiłam jajko i rozkłóciłam je.
Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Każdą roladkę przekładałam do miski z jajkiem potem obtaczałam w panierce z sera i pietruszki. Przekroiłam na 3 części i przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika Na 8 minut.
Po upieczeniu odstawiłam do wystudzenia.
Szparagi są jędrne i chrupiące. Doskonale smakują podane na zimno. Jeśli wolicie, możecie szparagi chwilę zagotować. Ja jednak wolę w wersji al dente.