Szparagi w roladkach

Ewelina
Przekąski
17.05.2015 6:23
Szparagi w roladkach

Składniki

8 szt. zielonych szparagów

8 kromek chleba żytniego

50 g startego sera parmezan

2 łyżki twarożku (Mój ulubiony)

pęczek natki pietruszki (ewentualnie 2 łyżki suszonej)

1 jajko

Przepis

Szparagi opłukałam i odcięłam zdrewniałe końcówki.

Z każdej kromki chleba odkroiłam skórkę a następnie spłaszczyłam wałkiem i posmarowałam twarożkiem. Na brzegu każdej kromki ułożyłam po jednym szparagu i zwinęłam całość tworząc roladkę.

W misce wymieszałam parmezan i bardzo drobno posiekana pietruszkę.

Do drugiej miski wbiłam jajko i rozkłóciłam je.

Piekarnik nagrzałam do 180 °C.

Każdą roladkę przekładałam do miski z jajkiem potem obtaczałam w panierce z sera i pietruszki. Przekroiłam na 3 części i przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika Na 8 minut.

Po upieczeniu odstawiłam do wystudzenia.

Szparagi są jędrne i chrupiące. Doskonale smakują podane na zimno. Jeśli wolicie, możecie szparagi chwilę zagotować. Ja jednak wolę w wersji al dente.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną