Makaron świderki w sosie pomidorowym a’la Bertoldo

Sandra
Makarony
15.10.2014 14:03
Makaron świderki w sosie pomidorowym a’la Bertoldo

Przepis

Przepis na pełną dużą patelnię:

0.5kg kurczaka

0,5kg makaronu pełnoziarnistego

cała średnia czerwona bądź żółta papryka

pół średniej cebuli dymki

180gramów - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

przyprawy do mięsa - czosnek granulowany, złocisty kurczak, ostra i słodka papryka, majeranek (my dodajemy ich dość dużo, gdyż lubimy wyrazisty smak mięsa, ale jak kto woli).

W garnku gotujemy makaron al dente.

Na dość dużej patelni (gdyż później będzie nam łatwiej mieszać wszystkie składniki razem), którą wcześniej przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek bądź zwykłym olejem, smażymy kurczaka. Gdy zauważymy, że mięso dobrze się podsmażyło, dodajemy przyprawy, a gdy te połączą się razem z mięsem, dodajemy pokrojoną paprykę, zostawiając na małym ogniu przez

5 minut. Następnie koncentrat - wcześniej pomieszany z 0,5 l wody. Łączymy to z odcedzonym makaronem i cebulą. Wszystko ze sobą mieszamy i gotujemy na średnim ogniu. Koncentrat ma się wygotować, a reszta przejść jego smakiem. Danie można jeść na ciepło i na zimno (każda za nas i naszych facetów lubi jeść to inaczej)

Życzymy smacznego! :)

P.S.WeAreCrazy