Tarta z jabłkami i kremem budyniowym

Ewelina
15.04.2014 17:27
Tarta z jabłkami i kremem budyniowym

Przepis

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

- 200 g mąki,

- 3 łyżki cukru,

- cukier waniliowy,

- 1 jajko,

- szczypta soli,

- 100 g masła,

- odrobina masła do wysmarowania formy.

Składniki potrzebne do przygotowania masy:

- 1 kg jabłek,

- 250 ml mleka,

- 750 ml słodkiej śmietanki (12%),

- 4 łyżki cukru,

- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez dodatku cukru),

- płatki migdałów

Najpierw przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki siekamy nożem i szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Jabłka obieramy w całości, przekrawamy na pół (nie tradycyjnie tylko, jak na zdjęciu), wydrążamy gniazda nasienne, zostawiając całe połówki. Smarujemy formę do tary masłem, wylepiamy nią ciasto. Połówki jabłek układamy na cieście.

Mleko i śmietankę wlewamy do garnka, zostawiając pół kubka, w którym rozpuścimy budyń. Mieszankę podgrzewamy wraz z cukrem, a kiedy zacznie wrzeć dolewamy rozpuszczony budyń i ponownie zagotowujemy. Kremem budyniowym zalewamy jabłka. Posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Tartę pieczemy 1 godzinę, w temperaturze 175 st. C.