Krem z zielonych warzyw

Ewelina
Zupy
15.05.2015 7:51
Krem z zielonych warzyw
  • Czas przygotowania: 17 min

Składniki

duża cukinia

brokuł – połówka

mrożony groszek – pół paczki

cebula – 1 sztuka

czosnek – 2 ząbki

kasza manna – 5 łyżek

tymianek

zioła prowansalskie

sól, pieprz

Przepis

1. Ugotuj bulion (ja skorzystałam z zamrożonego w woreczkach do lodu zredukowanego rosołu) w mniej więcej 2 litrach wody. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek.

2. Do gotującego bulionu dodaj cebulę z czosnkiem, pokrojoną jakkolwiek cukinię, brokuła i groszek (nie musisz go wcześniej rozmrażać). Doprowadź całość do wrzenia. Po ostygnięciu zupy, zmiksuj ją blenderem i ponownie zagotuj, tym razem przyprawiając do smaku tymiankiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

3. Jeśli twoja zupa jest odpowiednio gęsta możesz pominąć poniższą czynność. Jeśli jednak (tak jak ja) lubisz gęste warzywne kremy, proponuję zastosować trik z kaszą manną. Żeby uniknąć grudek z kaszy, przelej trochę zupy do małego garnuszka i stopniowo wsypuj do niego kaszę manną, cały czas mieszając. Na koniec przelej z powrotem wszystko do dużego garnka z zupą.

4. Podawaj zupę z grzankami, groszkiem ptysiowym lub z czymkolwiek lubisz. :)

Powodzenia i smacznego!