Przepis
Lekka zupa z porem i kurczakiem
Lekka i szybka w przygotowaniu zupa, która smakuje jak rosół z dużą ilością pora.
Przyjemnie rozgrzewa i wbrew pozorom jest dość sycącą,
idealna na chłodne, jesienne dni.
Składniki:
ok. 2 litry wody
1 duży por (biała część) u mnie ok. 200 g
filet z piersi kurczaka ok. 200 g
3 średnie marchewki
5-6 średnich ziemniaków
pieprz czarny mielony
szczypta pieprzu ziołowego
sól
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka masła
natka pietruszki
Warzywa obieram, myję i osuszam.
Marchew i ziemniaki kroję w kostkę o podobnej wielkości, a pora siekam w półtalarki.
Filet z piersi kurczaka myję, osuszam i oczyszczam z ewentualnych błonek i tłuszczu.
Mięso wkładam na dno garnka i zalewam ok. 2 litrami wody, pod przykryciem doprowadzam do zagotowania. U mnie trwało to 30 minut. Następnie łyżką cedzakową ściągam szumowiny jeżeli się pojawiły i kiedy mięso straci swoją surowość wyciągam je na talerz i pozostawiam do ostygnięcia.
Po wyciągnięciu mięsa do gotującej się wody dodaję ok. 1 łyżeczkę soli, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Dodaję także marchew, gotuję na lekkim gazie ok. 10 minut i kiedy zmięknie dodaję ziemniaki.
W między czasie kiedy mięso przestygnie kroję je w mniejsze kawałki i dorzucam do zupy wraz z ziemniakami.
Na patelni roztapiam masło i szklę na nim pora, kiedy zmięknie dodaję do garnka i jeszcze chwilę całość gotuję.
Na koniec doprawiam do smaku zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i pieprzem ziołowym.
Można dodać posiekaną natkę pietruszki.