Lekka zupa z kurczakiem

Ewelina
Zupy
24.11.2014 22:39
Lekka zupa z kurczakiem

Przepis

Lekka zupa z porem i kurczakiem

Lekka i szybka w przygotowaniu zupa, która smakuje jak rosół z dużą ilością pora.

Przyjemnie rozgrzewa i wbrew pozorom jest dość sycącą,

idealna na chłodne, jesienne dni.

Składniki:

ok. 2 litry wody

1 duży por (biała część) u mnie ok. 200 g

filet z piersi kurczaka ok. 200 g

3 średnie marchewki

5-6 średnich ziemniaków

pieprz czarny mielony

szczypta pieprzu ziołowego

sól

3 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

1 łyżka masła

natka pietruszki

Warzywa obieram, myję i osuszam.

Marchew i ziemniaki kroję w kostkę o podobnej wielkości, a pora siekam w półtalarki.

Filet z piersi kurczaka myję, osuszam i oczyszczam z ewentualnych błonek i tłuszczu.

Mięso wkładam na dno garnka i zalewam ok. 2 litrami wody, pod przykryciem doprowadzam do zagotowania. U mnie trwało to 30 minut. Następnie łyżką cedzakową ściągam szumowiny jeżeli się pojawiły i kiedy mięso straci swoją surowość wyciągam je na talerz i pozostawiam do ostygnięcia.

Po wyciągnięciu mięsa do gotującej się wody dodaję ok. 1 łyżeczkę soli, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Dodaję także marchew, gotuję na lekkim gazie ok. 10 minut i kiedy zmięknie dodaję ziemniaki.

W między czasie kiedy mięso przestygnie kroję je w mniejsze kawałki i dorzucam do zupy wraz z ziemniakami.

Na patelni roztapiam masło i szklę na nim pora, kiedy zmięknie dodaję do garnka i jeszcze chwilę całość gotuję.

Na koniec doprawiam do smaku zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i pieprzem ziołowym.

Można dodać posiekaną natkę pietruszki.