Czas przygotowania: 15 minut + ok. 4 godz. mrożenie Składniki: - 250 ml śmietanki 36%, - 100 ml mleka 3,2%, - 250 g rabarbaru, - 50 ml armaniaku lub koniaku (opcjonalnie), - 2 żółtka, - 5 łyżek brązowego cukru. Przygotowanie: - Rabarbar pokroić w drobne kawałki (im drobniej pokrojony, tym szybciej się rozpadnie), dodać 3 łyżki wody i połowę cukru, dusić 5 minut. Mrozić ok. 4 godz., co godzinę masę zmiksować blenderem lub dobrze przemieszać łyżką. Czas przygotowania: 15 minut + ok. 4 godz. mrożenie Składniki: Przygotowanie: Ze śmietany wyjąć laskę wanilii, i małymi porcjami dodać do żółtek cały czas ubijając blenderem na małych obrotach. Do przybrania: jadalne kwiaty (u mnie jasnota biała i bluszczyk kurdybanek), dowolne owoce, lub domowe sosy i syropy owocowe.