Przepis
Składniki
160 g wielozbożowych herbatników maślanych
2 budynie waniliowe z wapniem Winiary
70 g krakersów ( u mnie były to solone krakersy)
220 g masła
750 ml mleka 2%
460 g masy krówkowej ( kajmak)
330 g śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki cukru zwykłego
150 g cukierków Michałki
PRZYGOTOWANIE :
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie w miarę blisko siebie herbatniki.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Budyń przygotowujemy z 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru. Masło miksujemy na najmniejszych obrotach dodając po łyżce lekko wystudzonego budyniu. Dokładnie zmiksowany budyń przekładamy na warstwę herbatników.
Na wyłożony budyń dajemy drugą warstwę herbatników.
Masę krówkową podgrzewamy lekko w kąpieli wodnej i przekładamy na drugą warstwę herbatników. Na to dajemy krakersy.
Śmietaną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na krakersy.
Cukierki bardzo drobno miksujemy w rozdrabniaczu i posypujemy nimi całe ciasto.
Ciasto odstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 4 godziny.
Źródło: http://pysznakuchnia.com.pl/