tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego szczypta płatków chili sok z ½ limonki kawałek startego imbiru 1 łyżka cukru trzcinowego Makaron: 400 g makaronu ryżowego 400 g filetu z łososia pęczek szparagów pęczek młodego szczypiorku z cebulką 1 papryczka chili sok z ½ limonki 2-3 łyżki sosu sojowego czarny sezamu PRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy marynatę do łososia, łącząc podane wyżej składniki. Tak długo wyczekiwany przeze mnie sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, a wraz z nim przyszły pomysły na nowe dania z ich wykorzystaniem. Dlatego w miniony weekend zaopatrzyłem się od razu w cztery pęczki i przyrządziłem kilka dań z ich udziałem. Jak wiemy połączenie: imbiru, sosu sojowego, soku z limonek i papryczki chili działa cuda i stanowi świetną bazę w wielu daniach. Częścią z nich podzielę się z Wami. 😉 Na pierwszy ogień idzie ryżowy makaron ze zielonymi szparagami i pieczonym łososiem, marynowanym w iście azjatyckim stylu. Ryżowy makaron, tak jak łosoś, świetnie chłonie te przyprawy i powoduje, że danie nabiera wielowymiarowości – smaki: kwaśny, ostry i słony łączą się, tworząc idealnie wyważoną kompozycję. Następnie pieczemy łososia w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut, uważając jednocześnie by go nie wysuszyć (suchy łosoś to grzech ciężki). Wlewamy sos sojowy, sok z limonki i dodajemy posiekaną papryczkę oraz szczypiorek. Wstawiamy na gaz dwa duże garnki z wodą. Szaragi wyciągamy z wody i kroimy na kawałki. Chwilę później wrzucamy do wody (nieosolonej) makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 5 minut). Łososia wyjmujemy z pieca i oddzielamy od skóry. Do tego cudowne szparagi, ugotowane al dente i nadające słodyczy oraz zielony szczypiorek, który wspaniale uzupełnia potrawę, dodając jej powiewu świeżości i wiosennego sznytu.