Składniki: Składniki: - 3 ugotowane średniej wielkości buraki, - 1 szklanka białego wytrawnego wina, - ok. 1,5-2 szklanki ryżu do risotto, - 1,5-2 l bulionu warzywnego/mięsnego, - 2-4 steki z tuńczyka (użyłam mrożonych z Biedronki), - 1/2 czerwonej cebuli, - 1-2 łyżki masła, - oliwa z oliwek, - sól, pieprz. Następnie na rozgrzanej patelni (na oliwę z oliwek/olej) kładziemy rybę, smażymy ok. 2-3 min. z każdej strony, do zarumienienia. Pesto: - 1 bazylia (świeża 1 doniczka), - 1 ząbek czosnku, - odrobina soli, - ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię typu wok (na masło lub olej/oliwę z oliwek). Dziś będzie risotto buraczkowe z dodatkiem pesto i stekiem z tuńczyka. Gdy bulion wchłonie całą wodę, czynności powtarzamy: zalewamy 1 chochlą bulionu, mieszamy i czekamy do wchłonięcia (powtarzamy z 5 razy). Polewamy odrobiną oliwy z oliwek, solimy, pieprzymy, odkładamy na 20 min. Następnie polewamy wszystko oliwą z oliwek, blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie polewamy wszystko oliwą z oliwek, blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Bulion przygotowałam poprzedniego dnia: 1 włoszczyzna pokrojona na kostkę, kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego. Jemy w taki sposób, iż na widelcem nabieramy risotto maczając w pesto. Na górę kładziemy stek z tuńczyka. Czasami wracam z pracy do domu i tak mi się nic juz nie chce :( Biorę się wtedy w garść, bo uwielbiam gotować i tworzyć coś z niczego. 1 ząbek czosnku wyciskamy, dodajemy do bazylii, odrobinę solimy. 1 ząbek czosnku wyciskamy, dodajemy do bazylii, odrobinę solimy. Wyłączamy ogień, następnie dodajemy 1-2 łyżki masła, mieszamy.