SKŁADNIKI 1 szklanka namoczonych przez noc orzechów nerkowca (ok. 200 g przed namoczeniem) orzechów nerkowca (ok. 200 g przed namoczeniem) sok z 1 jednej cytryny* kilka listków niedźwiedziego czosnku sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Orzechy odsącz z wody, przepłucz i wrzuć do kielicha blendera. 😉 Twarożek z orzechów nerkowca z czosnkiem niedźwiedzim Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Nie pamiętam już, gdzie wynalazłem przepis na tę kanapkową pastę, przypominającą do złudzenia jej serowy odpowiednik (no może, nie licząc tego słodkiego orzechowego posmaku), jednak wiem jedno – zachwyciła mnie ona od pierwszego spróbowania. Wlej sok z cytryny i zmiksuj na kremową pastę (stopień jej gładkości zależy od czasu moczenia orzechów i mocy blendera). U mnie w wersji na czasie z czosnkiem niedźwiedzim, którego teraz pełno w lasach i na sklepowych półkach. Później miksujemy je na gładką pastę z sokiem z cytryny. (Jednak jeśli zalejemy je ciepłą wodą, a orzechy były świeże, to godzina-dwie wystarczą – twarożek po prostu nie będzie wtedy tak kremowy). Wegański twarożek z orzechów nerkowca przyrządzam już od dawien dawna.