SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 żółtko 1-2 łyżki zimnego mleka ½ łyżeczki soli morskiej Nadzienie na quiche lorraine: 200 g wędzonego surowego boczku 3 jajka 300 ml crème fraîche lub śmietany kremówki 36 % lub śmietany kremówki 36 % pieprz PRZYGOTOWANIE Ciasto kruche Mąkę przesyp na blat lub do miski i dodaj posiekane masło. Mój ulubiony przepis na quiche lorraine musi zawierać francuską crème fraîche, czyli tłustą kwaśną śmietanę, którą z łatwością można zrobić w domu (tutaj znajdziecie przepis). Nadzienie na quiche lorraine Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz na suchej patelni. Nie wiem jakim cudem, po prawie 5 latach prowadzenia tego bloga przepis na quiche lorraine pojawia się dopiero teraz? Gdy składniki się połączą, z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folę i wstaw do lodówki na 30 minut. Ogólnie nie widzę potrzeby, żeby jeszcze bardziej ten przepis polecać, bo chyba tarta z boczkiem mówi sama za siebie, co nie? Haha 😀 Quiche lorraine - placek lotaryński Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Quiche lorraine, zanim jeszcze nauczyłem się gotować, było moim popisowym daniem. Uwielbiam ją za prostotę i ulubioną kuchenną trójcę, bez której nie wyobrażam sobie życia: masło, boczek i śmietanę! Bo co można popsuć w kruchym spodzie z jajeczną masą?