Oponki serowe

Łukasz
Ciasta
10.02.2021 7:46
Oponki serowe

To w sumie tyle w ramach wstępu i gorąco liczę, że w tym roku oponki serowe zagoszczą również u Was w nadchodzący Tłusty Czwartek. Dlatego postanowiłem podkraść kartkę z babcinego notesu i podzielić się również z wami przepisem na najlepsze oponki serowe! Wystarczy dobrej jakości zmielony twaróg (można użyć już gotowego), taka sama ilość mąki, trochę cukru, wanilii, łyżka masła oraz odrobina sody, dzięki, której oponki pięknie rosną podczas smażenia. Jako dziecko uwielbiałem razem z babcią wycinać ich charakterystyczny kształt i patrzeć jak opalały się na złotobrązowy kolor w chlupoczącym oleju. Dlatego najlepiej odstawić je na kilka godzin lub całą noc w lodówce, a dopiero potem zabrać się za wycinanie kształtów. Można również dodać odrobinę cynamonu lub gałki muszkatołowej, jeśli lubicie, ale tym razem przygotowałem je w najbardziej klasycznej wersji.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2021/02/oponki-serowe.html