Pikantne bułeczki

Agnieszka
Przekąski
09.05.2015 11:13
Pikantne bułeczki

Składniki: (na ok. 16 bułeczek) ciasto 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 szklanka letniej wody 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru farsz 450 g pieczarek 100 g pikantnej kiełbasy (Chorizo lub Pepperoni) mała cebula 100 g ostrego sera (użyłam Tylżyckiego) 2 łyżki oleju garść bazylii (opcjonalnie) ponadto roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek suszony tymianek do posypania Sposób wykonania: Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Tak przygotowane bułeczki odwrócić do góry nogami (tak by zlepienie znajdowało się pod spodem) i układać na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Bułeczki układać w niewielkich odstępach, tak by mogły w czasie pieczenia połączyć się ze sobą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (powinno to trwać ok. 40-60 minut). Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć tak, by zrobiła się szklista. Piec w temp. 190 C ok 25 minut, do ładnego zezłocenia. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i chwilę smażyć razem z cebulą. Na koniec wlać olej i zagnieść ciasto. W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Na koniec dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć do miękkości. Dla nas były ciepła kolacją, ale świetnie smakują też na zimno. Na każdym układać sporą ilość farszu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2015/05/Pikantne-buleczki.html