Lody marchewkowe

Michał
Przekąski
09.05.2015 5:33
Lody marchewkowe

Składniki

7 średnich marchewek,postaraj się wybrać marchewki jednakowej wielkości

1/2 szklanki mleczka kokosowego

szczypta soli

1 mrożony banan

1 łyżka miodu

1 łyżka syropu klonowego

Przepis

Przygotuj sobie naczynie żaroodporne i wyłóż je folią aluminiową.

Piekarni nastaw na 230 C.

Marchewki obierz i przełóż do naczynia.Przykryj folią aluminiową i piecz do momentu aż marchewki będą miękkie (u mnie ok 40 minut).Upieczone marchewki odstaw by przestygły,a jeszcze lepiej jeśli upieczesz je dzień wcześniej.

Ostudzone marchewki pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i dodaj mleczko kokosowa,sól oraz syrop klonowy.Zmiksuj blenderem pod koniec dodając miód.

Gotową masę przełóż do pudełeczka i zamknij.Włóż do zamrażalki