Therefore, if you want to treat yourself and your loved ones with a unique dinner, give it a try ;) INGREDIENTS (2 servings): - 1/2 bunch green asparagus (250g) - 1/2 polenta (75 g) - 4 c vegetable broth - 125 g mushrooms - 1 block of herbal or smoked tofu - 1 onion - 2 cloves of garlic - few leaves of each: fresh thyme, rosemary, basil and sage - nutritional yeast flakes, for sprinkling - 1 tbsp potato starch or rice flour - 2 tbsp soy sauce - a little bit of lemon juice - oil PREPARATION: Wash the asparagus and mushrooms. SKŁADNIKI ( 2 porcje): - 1/2 pęczka zielonych szparagów (250g) - 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej (polenty) 75 g - 4 szklanki bulionu warzywnego - 125 g pieczarek - 1 kostka ziołowego lub wędzonego bio tofu Polsoja - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - po kilka listków świeżego tymianku, rozmarynu, bazylii i szałwii - płatki drożdżowe nieaktywne, do posypania - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki sosu sojowego - odrobina soku z cytryny - olej PRZYGOTOWANIE: Myjemy szparagi i pieczarki. Grzejemy odrobinę oleju na patelni (najlepsza będzie grillowa) i wrzucamy na nią szparagi, podsmażamy do 10 minut, kilkakrotnie je przewracając, po usmażeniu przekładamy je na talerz, delikatnie skrapiamy odrobiną soku z cytryny i opruszamy solą i pieprzem. Otwieramy tofu, odsączamy je z wody i zawijamy w kilka arkuszy ręcznika papierowego, kładziemy na talerzu i kładziemy mały ciężar na górze (pomaga to dokładnie odsączyć tofu z nadmiaru wody). W międzyczasie w małym rondelku grzejemy 2 szklanki bulionu z odrobiną soli, gdy się zagotuje wsypujemy powoli kaszę, energicznie mieszając wszystko trzepaczką. W międzyczasie w małym rondelku grzejemy 2 szklanki bulionu z odrobiną soli, gdy się zagotuje wsypujemy powoli kaszę, energicznie mieszając wszystko trzepaczką. Heat a little bit of oil in a frying pan (grill pan will be the best) add asparagus, and fry for 10 minutes, stirring one or twice, when its done, transfer it on to a plate, drizzle with lemon juice, and sprinkle with salt and pepper. Arrange the plate. Cook everything for about 2 minutes, then remove from the heat , transfer to a bowl and set aside. Wash the pan and heat 1 tbsp of oil. Unrap the tofu and cut it into 0.5cm strips crosswise or lengthwise. Na talerz wylewamy kaszę, na nią sos pieczarkowy, następnie układamy plastry tofu a na to podsmażone szparagi, całość posypujemy odrobiną płatków drożdżowych nieaktywnych. Wrzucamy cebulę na patelnię, po kilku minutach dodajemy czosnek, po dwóch minutach dodajemy pieczarki, zioła, 1 łyżkę sosu sojowego i smażymy ok. 10 minut. Fry the onion in a pan, after few minutes add the garlic, after two minutes add mushrooms, herbs, 1 tablespoon soy sauce and fry for approx. Pierwsze w tym sezonie, podałam lekko zgrillowane, z dodatkiem aromatycznego tofu, gęstego sosu z pieczarkami i sycącą polentą. Pierwsze w tym sezonie, podałam lekko zgrillowane, z dodatkiem aromatycznego tofu, gęstego sosu z pieczarkami i sycącą polentą. When the mushrooms are cooked add 1 cup of the broth to the pan, then get another glass of the broth and mix it with the starch, add it to the pan and mix well. In the meantime heat 2 cups of the broth in a saucepan, add a little bit of salt, when it start boiling slowly add the polenta, stirring vigorously with a whisk. Zakrywamy garnek pokrywką, ustawiamy mały ogień i gotujemy ok. 10 minut, w międzyczasie można wszystko jeszcze przemieszać. Zakrywamy garnek pokrywką, ustawiamy mały ogień i gotujemy ok. 10 minut, w międzyczasie można wszystko jeszcze przemieszać. Odwijamy tofu i kroimy je w 0,5 cm paski w poprzek lub wzdłuż. Gdy pieczarki są już usmażone wlewamy do nich szklankę bulionu , następnie przygotowujemy drugą szklankę bulionu i mieszamy w niej dokładnie skrobię. Pieczarki, jeśli są małe to kroimy na ćwiartki, jeśli większe to w paski. Open the tofu, remove from the package and wrap it in several sheets of paper towel, put it on a plate and put some weight on top (this helps drain the tofu from the excess water). Smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią a z wierzchu będą lekko chrupiące. First add polenta, next arrange the mushroom sauce on top, on top of that put the fried tofu and asparagus at the end. Myjemy patelnię i grzejemy na niej 1 łyżkę oleju.