Ciasto 400 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 5 żółtek Beza 5 białek 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 125 ml oleju Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (moja ma wymiary ok 26x20cm) rozprowadzamy większą część ciasta i podpiekamy na złoto w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180º C przez około 25 minut. Bezę wykładamy na podpieczony spód, na niej układamy równomiernie jagody, na wierz ścieramy zamrożone ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą – 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika na ok półtorej godziny. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas miksując, wsypujemy cukry, potem budynie, na końcu olej.