Składniki: ciasto: 1 kg mąki 250 g margaryny 1/2 kostki smalcu 1 szkl śmietany 4 żółtka 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli krem: 400 g masy krówkowej orzechowej 300 g masła 100g orzechów laskowych 1. Najlepiej ustawić ją na najmniejszym palniku, ponieważ podczas smażenia wydobywa się tłuszcz, który zabrudzi nam kuchenkę. Niestety nie udało mi się policzyć ilości sztuk jakie zrobiłam, ponieważ synek co chwilę podjadał je. Jeśli połówki orzeszków będą nierówne, mniejsze od foremek, musimy zwiększyć ilość ciasta. Obsmażamy równomiernie z obu stron na złoty kolor. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej duży dołek. Najlepiej jeśli przygotujemy je dwa dni wcześniej aby dobrze zmiękły. Najlepiej będzie, kiedy przygotujemy wszystkie a potem zaczniemy je smażyć. 4. Kiedy usmażymy już wszystkie, musimy je oczyścić. Margarynę oraz smalec ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeżeli mamy pomocnika możemy od razu rozgrzać patelnię z obu stron. Po pięknej uroczystości nadchodzi pora na poczęstunek. Mała słodka przekąska smażona w specjalnej patelni i nadziewana kremem. Teraz pora na najbardziej pracochłonny etap przygotowań. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki.