- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
3/4 główki małej kapusty (użyłam małej młodej, niezbyt zwartej)
1 średnia marchewka
pęczek szczypiorku
sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
1 ząbek czosnku
1 kopiasta łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy (można użyć zarówno łagodnej jak i pikantnej)
sól, czarny mielony pieprz
Przepis
Kapustę drobno poszatkować, posolić. Jeśli ktoś lubi mniej chrupiące, można lekko pognieść ją dłońmi lub tłuczkiem, odstawić na 20 minut.
Potem dodać marchewkę startą na dużych oczkach i posiekany szczypiorek, wymieszać.
Teraz zabieramy się za sos.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oliwy, majonezu, musztardy, octu winnego, cukru, dodać 1/5 łyżeczki pieprzu, dobrze wymieszać.
Sos dodać do kapusty z marchewką, wymieszać i odstawić na około 30 minut do "przegryzienia".
Smacznego ! :)