- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- ok. 100 g szynki szwarcwaldzkiej/delikatnej/wędzonej (1 opakowanie np. Biedronka),
- 4 jajka,
- pęczek zielonych szparagów,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przepis
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrętwiałe końcówki. Do gotującej się wody, osolonej wody wkładamy szparagi na ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy, zalewamy je zimną wodą. Odsączamy wodę kładąc je na papier kuchenny. Następnie owijamy szparagi szynką. Elektrycznego grilla rozgrzewamy, odrobinę smarujemy olejem. Następnie kładziemy nasze szparagi. Chwilę grillujemy je z każdej strony. W drugim garnuszku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Mieszając łyżką tworzymy w wodzie wir i wlewamy jajko w środek powstałego wiru, bądź rozbijamy jajko na łyżkę i delikatnie kładziemy nią jajko na wodę. Gotujemy ok. 3 minuty