Ciasto Popapraniec

Gosia
Ciasta
06.05.2015 12:59
Ciasto Popapraniec

Polecam :) Składniki na formę o wymiarach około 24 x 32cm: 8 dużych jaj 2 szklanki cukru 100ml oleju rzepakowego 1 i 1/2 łyżeczki octu 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki maku 2 i 1/2 łyżki kakao Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 250g miękkiego, niesolonego masła Istny wypiekowy groch z kapustą ;) Co mnie najbardziej zadziwiło, to to, że ten miszmasz faktycznie świetnie smakuje i jakimś cudem tworzy spójną całość, która z powodzeniem uświetni nie jedno rodzinne spotkanie, czy imprezę w gronie przyjaciół :) Przyznam szczerze, że do końca nie byłam przekonana, czy podać Wam ten przepis w takiej formie, w jakiej go znalazłam, czy jednak nieco go dopracować wedle własnego uznania. Dodatkowo: około 600g dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej niskosłodzonego) 2 – 3 szklanki płatków migdałowych 100g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej Wykonanie: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, odstaw. Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier, aż powstanie gęsta, puszysta piana. Minęło kilka dni i, z trzęsącymi się rękoma oraz lekkim brakiem wiary w powodzenie mojej misji, wzięłam się w końcu w garść. Jeżeli masa budyniowa na jakimś etapie zważy się, wystarczy wstawić ją na 20 – 30 sekund od mikrofalówki lub podgrzać nad garnkiem z wrzącą wodą i zmiksować jeszcze raz. Nie to, że ciasto jest niedobre, ale jednak dla mnie ciut za dużo tego wszystkiego, a czekolada na wierzchu utrudnia jednak krojenie i można by ją zastąpić jakąś miękką polewą na przykład. I choć korciło mnie już bardzo, żeby coś upiec, a mąż zaczynał tęsknić za domowym ciastem, zwyczajnie bałam się kolejnej porażki i wolałam przez pewien czas trzymać się z dala od piekarnika. ;) Popapraniec, bo tak nazywa się wypiek, który przełamał moją kulinarną złą passę, to przekładaniec z masą budyniową, który ma w sobie dosłownie wszystko. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie szpatułką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Upieczone pozostaw na chwilę w formie, po czym ostrożnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie. Sprzęty ochlapane kremówką, przypalone masło w piekarniku, stół pokryty grubą warstwą mąki, chleb, który przywarł do formy oraz swąd przypalającej się kapusty mogą odstraszyć nawet największego amatora kuchennych eksperymentów, prawda? Ja tylko zmieniłam nieco proporcje, by upiec ciasto w prostokątnej formie, bo tak, moim zdaniem, prezentuje się najlepiej. Ostatecznie jednak ta wersja jest bardzo dobra i również godna wypróbowania, a gusta bywają różne i zapewne wielu z Was zasmakuje w tym nietypowym przekładańcu. Ciasta nakładaj na przemian do formy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ostrożnie przemieszaj patyczkiem do szaszłyków lub widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Pozostałe 1/2 szklanki mleka wymieszaj z obiema mąkami, tak by nie było grudek. 2 i 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem oraz ekstraktem waniliowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/05/06/popapraniec/