Owsiany naleśnik z dżemem porzeczkowym i... truskawkami Sezon na truskawki coraz bliżej więc trzeba zaprawiać się w bojach ;) Porcja na 1 osobę (lub dwie mało jedzące ;)): 1 jajko 5-6 łyżek płatków owsianych górskich 50-70ml wody lub mleka 1/2 łyżeczki ksylitolu/cukru (opcjonalnie - ja nie dodaję) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 ml oleju łyżka ziaren siemienia lnianego 1 łyżeczka ulubionego dżemu (u mnie był porzeczkowy) 4-6 truskawek Płatki, jajko, wodę, cukier i proszek do pieczenia trzeba zmiksować w blenderze stojącym - musisz uzyskać masę podobną do naleśnikowej, ale zawsze będą wiórki z płatków owsianych (tyle, że mniejsze). Porcja na 1-2 osoby (wychodzi 6 mini-pancakeów: 1 jajko 5-6 łyżek płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3ml oleju masło orzechowe (przepis na domowe podam poniżej) Przepis na masło orzechowe 200g orzeszków ziemnych 2/3 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli Orzeszki trzeba wsypać do blendera z długimi ostrzami i zmielić. Na rozgrzanym oleju robimy łyżką 6 placuszków - 1 dużą łyżkę nakładamy i delikatnie spłaszczamy, żeby pancake nie był zbyt gruby. Zapomnijcie i pełnych cukru i zdradliwych muesli, kanapkach z szynką i serem żółtym, samotnej kawie wciągniętej w pośpiechu (tak, ja też kiedyś parzyłam sobie nią usta - piłam równocześnie ubierając się i biegnąc do pracy). Składniki są bardzo proste i niedrogie, więc każdy z Was może sobie wypróbować a potem pochwalić się swoim śniadaniowym efektem na moim FB (wystarczy wstawić zdjęcie zdrowego śniadania!). Odstawić na 3-5 minut a następnie usmażyć jeden duży placek na odrobinie rozgrzanego oleju. Składamy śniadanie: na placek cieniutko posmarowany masłem orzechowym układamy plaster gruszki (możesz też użyć innych owoców, np. kiwi!) i tak robimy 3 warstwy (zachęcam do obejrzenia zdjęć). Nie dajcie się jednak oszukiwać i naciągać na chemiczne propozycje w sklepach. Kiedy zobaczysz, że zaczyna się z nich wydzielać olej, wsyp cukier i sól (oczywiście masło możesz robić słodsze lub bardziej słone - jak wolisz!). Posypać łyżką siemienia lnianego (daje efekt crunch i podkręca smak) i przerzucić na drugą stronę - smażyć około 1 minutki. Bez problemu możecie je sami zrobić w domu w dosłownie 5-10 minut! Wcrew pozorom nie jest to śniadanie składające się z samych węglowodanów. Jeśli chcesz, żeby było naprawdę gładkie jak te w sklepach, musisz dolać odrobinę oleju.