Snikers

Monika
Ciasta
06.05.2015 18:31
Snikers

składniki: ciasto 3 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka 100 g miękkiego masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody niecała szklanka cukru warstwa orzechowa 100 g masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 300 g posiekanych orzechów ziemnych krem budyniowy 2 budynie waniliowe na 0,5 l mleka 800 ml mleka 3-4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Do miski przełożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. W międzyczasie orzechowy wierzch 2-3 razy porządnie posmarować wodą aby lepiej zmiękł, dzięki temu nie będzie się kruszył przy krojeniu. Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok 2 dni aby blaty ciasta zmiękły. Pozostałe 400 ml mleka zgotować z dodatkiem 3-4 łyżek cukru. Do tortownicy w której piekło się ciasto przełożyć upieczony blat ciasta bez masy orzechowej. Gotowy budyń odstawić do wystudzenia przykrywając aby nie zrobił się kożuch. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Dodać posiekane orzechy i jeszcze chwile podgrzewać cały czas mieszając aby składniki się połączyły.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/05/snikers.html