Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską

Małgorzata
Śniadania
25.06.2018 20:09
Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską

Składniki

  1. 2 jajka
  2. 6-8 sztuk zielonych szparagów
  3. 1 plaster szynki parmeńskiej
  4. gałązki świeżego koperku
  5. 1 łyżka zimnej wody
  6. 1 łyżka masła klarowanego
  7. świeżo mielony kolorowy pieprz
  8. sól do smaku

Przepis

  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu szparagi i kawałki szynki parmeńskiej. Wierzch dekorujemy koperkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną