Zielone szparagi z jajkiem sadzonym

Ewelina
Śniadania
06.05.2015 6:38
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym
  • Czas gotowania: 8 min

Składniki

na 2 porcje

1 mały pęczek szparagów

2-4 jaja

natka pietruszki

sól

świeżo mielony pieprz

1 łyżeczka cukru

1-2 łyżeczki masła

kilka kromek pieczywa

Przepis

zparagi myję, odłamuję zdrewniałe końcówki, związuję nitką w pęczek.

Gotuję w wysokim garnku, w niewielkiej ilości osolonej i lekko posłodzonej wody, ok. 8 minut.

W między czasie w piekarniku albo na rozgrzanej patelni teflonowej przygotowuję grzanki.

Przygotowuję także jaja sadzone, które przyprószam solą i świeżo mielonym pieprzem.

Ugotowane szparagi wyciągam łyżką cedzakową i przekładam na talerz, polewam je 1 łyżką roztopionego masła. Na to układam jaja sadzone (najlepiej aby żółtko było płynne), obok kładę grzanki. Całość posypuję posiekaną natką pietruszki.

Podaję od razu póki ciepłe.