- Czas gotowania: 8 min
Składniki
na 2 porcje
1 mały pęczek szparagów
2-4 jaja
natka pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki masła
kilka kromek pieczywa
Przepis
zparagi myję, odłamuję zdrewniałe końcówki, związuję nitką w pęczek.
Gotuję w wysokim garnku, w niewielkiej ilości osolonej i lekko posłodzonej wody, ok. 8 minut.
W między czasie w piekarniku albo na rozgrzanej patelni teflonowej przygotowuję grzanki.
Przygotowuję także jaja sadzone, które przyprószam solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ugotowane szparagi wyciągam łyżką cedzakową i przekładam na talerz, polewam je 1 łyżką roztopionego masła. Na to układam jaja sadzone (najlepiej aby żółtko było płynne), obok kładę grzanki. Całość posypuję posiekaną natką pietruszki.
Podaję od razu póki ciepłe.