- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
(4 omlety na małej patelni ok.17cm, lub 2 większe)
- 8 jajek,
- 2-4 łyżki zimnej wody,
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej,
- pęczek szczypiorku,
- 100 g sera cheddar,
- przyprawy: pieprz, sól (pamiętając, że szynka jest słona), bazylia,
- odrobina masła do smażenia.
Przepis
Podsmażam na patelni na małej ilości oleju szynkę pokrojoną na paseczki - do zarumienienia. Następnie po usmażeniu odsączamy tłuszcz z szynki na papierze kuchennym. Jajka roztrzepujemy, dodajemy wodę, przyprawiamy. Szczypiorek szatkujemy na drobno, ser trzemy na tarce na grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do jajek, dodajemy podsmażoną szynkę. Mieszamy. Patelnię rozgrzewamy (smażyłam na maśle), wylewamy nasze jajka, tak aby przykryć patelnie (na ok. 0,5 cm grubości). Kiedy góra omletu będzie mało płynna - jajka lekko ścięte, omlet delikatnie przewracamy. Chwilę jeszcze smażymy, uważając aby go nie wysuszyć i nie spalić. Polecam używać mniejszych patelni, omlet jest wtedy lżejszy i łatwiej go przewrócić.