- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
2 sztuki cebuli
0,5 sztuki pęczka szczupiorku
1 Sztuka sałaty lodowej
2 sztuki piersi z kurczaka
2 sztuki ząbków czosnku
2 łyżeczki oregano
3 łyżki oliwy
50 gram sera Gouda
2 łyżeczki zaprawy cytrynowej
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:
Umyć pierś z kurczaka i pokroić ja na małe kawałki, wymieszać ją z oregano i z jakąś ulubioną przyprawą do kurczaka, ja wymieszałam jeszcze z lubczykiem.
Usmażyć pierś z kurczaka na oliwie.
Sałatę porwać lub pociąć specjalnymi nożycami do sałaty na malutkie kawałeczki.
Oczyścić cebulę i czosnek i posiekać ją drobno.
Pokroić także drobno szczypiorek, a ser w malutkie kwadraciki.
Do pozostałej oliwy w celu stworzenia sosu dodać czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny.
Następnie dodać do miski, sałatę, cebulę i szczypiorek, ser, kurczaka, polać sosem. Podawać 15 minut po zalaniu sosem.