Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków 200 g mozzarelli 200 g sera feta świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Po tym czasie do zaczynu dodajemy resztę mąki wymieszanej z solą, roztopione masło i zagniatamy przez minimum 5 minut na jednolite ciasto. Z kawałka ciasta wygniatamy duży płaski placek, na środek kładziemy 1/6 farszu i łączymy krawędź jak sakiewkę (zdjęcia poniżej). Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Kładziemy placki (mi zmieściły się po trzy na jeden raz), przykrywamy i smażymy 3 minuty. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Zaczynamy od przygotowania zaczynu: Do ciepłego (NIE gorącego) mleka kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej.