Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta

Ewelina
09.04.2014 15:03
Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta

Przepis

Składniki:

opakowanie makaronu lasagne

1 kg mrożonego szpinaku

3 duże ząbki czosnku

1 duża cebula

250 g sera ricotta

Sól, pieprz

300 g startego żółtego sera

2 łyżki masła

Sos beszamelowy:

70 g masła

3 łyżki mąki

400 ml mleka

gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Szpinak przekładamy na patelnie i stawiamy na gaz. Na drugiej patelni podsmażamy na łyżce masła pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy szpinak się rozmrozi, a woda wyparuje dodajemy łyżkę masła, cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwile wszystko podsmażamy i ściągamy z gazu do przestudzenia. W między czasie robimy beszamel. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego po łyżce mąki i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy mleko i co jakiś czas mieszamy, aż do zagęszczenia sosu. Przyprawiamy dużą ilością gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

Przestudzony szpinak mieszamy z 250 g sera ricotta. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem (dodałam też trochę gałki muszkatołowej).

Naczynie żaroodporne smarujemy beszamelem. I kolejno układamy: makaron – szpinak- starty ser żółty – makaron – beszamel- szpinak- ser… i tak do wykończenia składników.

Lasagne zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.

Kroimy po ok. 10 minutach od wyciągnięcia z piekarnika.