Przepis
Składniki:
500 g makaronu lasagne
250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego)
150 g świeżego szpinaku (może być mrożony )
150 g pieczarek
5 ząbków czosnku
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
15 g świeżej bazylii
1 łyżeczka oregano
1 papryczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi)
sos beszamelowy:
500 ml mleka
100 g masła
1/3 szklanki mąki pszennej
sól
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką paprykę i dwa przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać do miski.
Następnie na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła, dodajemy szpinak i 3 przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko smażymy na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie n patelni rozpuszczamy jedna łyżkę masła, wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko dusimy i doprawiamy sola i pieprzem.
Sos beszamelowy przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje.
W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, połowę sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera. Następnie układamy warstwę makaronu przekładamy smażonymi pieczarkami i posypujemy odrobiną sera, układamy warstwę makaronu, warstwę szpinaku i posypujemy serem. Wszystko to przekładamy makaronem, drugą częścią sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera i wszystko przykrywamy pierzynką z sosu beszamelowego.
Czas pieczenia:
Pieczemy w 180 C, przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można zostawić na sam dół aby beszamel nie przypalił się.